LazarJovanović

01BLOG

Kako biti prvi na Google

Danas je takvo vreme da se sve veći broj informacija, i sve ostale stvari koje su potrebne, traže na internetu preko Googla, a trendovi jasno pokazuju da će u budućnosti to biti još masovnije. Zato je za sve one koji žele da unaprede svoje poslovanje bitno da nađu odgovor na dilemu kako biti prvi na Google i da svoj sajt dobro pozicioniraju na web-u. Google je ubedljivo najkorišćeniji među pretraživačima i zato se SEO ili optimizacija sajtova radi najviše baš za njega.

SEO (Search Engine Optimization) omogućava da se ka sajtu privuče veliki broj posetilaca, i to onih koji su zainteresovani baš za određenu uslugu ili proizvod koji taj sajt nudi. Međutim, kada posetioci dođu na sajt, cilj mora biti da se oni tu zadrže.

A ključnu ulogu za to ima način izrade sajta, zatim to da li je sadržaj napisan na pravilan način, kao i da li je indeksiran. Deo SEO optimizacije koji se naziva On page optimizacija se brine baš za to, i olakšava google "botovima", "robotima" i "paucima" da brzo i lako indeksiraju određeni sajt. Naravno u On-site optimizaciju ulazi preko 200 faktora. U nekom kasnijem tekstu ću pisati na tu temu.

Zašto je bitno naći odgovor na pitanje kako biti prvi na Google?

SEO optimizacija je proces kojim se podiže kvalitet i u isto vreme kvantitet internet saobraćaja od pretrazivača ka web sajtovima putem organske (prirodne) pretrage. Različite vrste pretrage su obuhvaćene SEO procesom, među koje spadaju i pretrage slika, lokalne pretrage i slično.

Taj proces je kompleksan i podrazumeva korišćenje raznih tehnika, gde se svaka sastoji od većeg broja faza koje je potrebno proći da bi se dobio željeni rezultat. A krajnji cilj je da se određeni sajt za sirok spektar fraza pozicionira prvi na Google pretrazi ili makar na prvoj strani u zavisnosti od "niše".

Važnost SEO optimizacije, za sve one koji žele funkcionalan sajt od koga će imati koristi, je nemerljiva. Sigurno ste negde proćitali ili čuli rečenicu - ’Ako želite nesto da sakrijete, najbolje je da to stavite na treću stranu Googla’. I zaista je tako. Statistike pokazuju da se oko 80% korisnika Google pretraživača zadržava na prvoj strani, dok samo 4% ide dalje od druge strane. Zato svi oni koji žele da budu uspešni u svom biznisu moraju tragati za rešenjem kako biti prvi na Google pretrazi ili bar kako naći mesto na prvoj strani. Tu na scenu stupa SEO optimizacija, koja je postala neizbežan deo promotivnih aktivnosti i u koju se sve više ulaže. A ako se ona radi na pravi način, i rezultati će biti vidljivi i ulaganje se može višestruko isplatiti.

Naravno ključno pitanje sebi postavljate ko je adekvatna osoba ili agencija koja vam može pomoći u vašem pozicioniranju na Google pretrazi. Neki od glavnih faktora pri odabiru pravog za saradnju i odgovor "Kako biti prvi na Google?" je iskustvo, iskustvo i znanje. Trudiću se da putem mojih tekstova pokažem to znanje, a naravno i rezultate koji su došli iskustvom, zato pratite buduće tekstove.

02Budimo u kontaktu

Tvoja poruka je poslata!

Nešto nije u redu, vrati se nazad i probaj ponovo!

  • Adresa

    Srbija, Beograd

  • Telefon

    +(381) 69 123 77 99

  • Email

    office@zola-design.com

  • Linkedin